Tips eigen bedrijf starten

De 10 valkuilen voor de startende ondernemer

 1. Financien
  Dubieuze debiteuren zijn cruciaal, zo ook te hoge privé uitgaven
  Factureer direct bij levering en stel leverings- en betalingscondities op.
 2. Administratie
  Te late facturering en aanmaningen zijn het gevolg van een slordige administratie. Gebruik bijvoorbeeld computerprogramma’s voor het bijhouden van je administratie en doe dit dagelijks. Een accountant inschakelen is natuurlijk ook een optie, deze kosten zijn aftrekbaar.
 3. Orderportefeuille
  Zorg dat je offertes er verzorgd uitzien. Te weinig tijd nemen voor acquisitie tijdens drukke perioden kost je klandizie in de toekomst. Meerdere klanten is beter dan één grote klant.
 4. Verkoop
  Tegenvallende verkoopcijfers kunnen aan je voorbereiding liggen. Maak een goed marketingplan. Ken je concurrent en de veranderingen op de markt.
 5. Voorbereiding
  Je ondernemingsplan is zeer belangrijk om een materieel en financieel overzicht te krijgen in je bedrijf. Vele instellingen kunnen je hierover adviseren waaronder ook banken.
 6. Personeel
  Personeel is een dure kostenpost. Maak een goede schatting hoeveel personeel je nodig denkt te hebben. Informatie hierover is te krijgen bij het arbeidsbureau en de belastingdienst.
 7. Huisvesting
  De locatie van je bedrijf hangt van vele factoren af. Zoek goed uit waar jouw bedrijf tot zijn recht komt. Denk hierbij aan de bereikbaarheid voor je klanten als ook je leveranciers
 8. Sociale vlak
  Zelf beginnen kan eenzaam zijn, je hebt veelal geen direct klankbord. Vele uren werk je aan je bedrijf waardoor je aan je sociale leven minder tijd besteed. Door lid te worden van een ondernemersclub kan je ideeën uitwisselen en je netwerk uitbreiden.
 9. Onduidelijke afspraken
  Het gaat niet altijd goed. En juist wanneer je dat beseft ben je blij dat je afspraken zwart op wit hebt staan. Leningen, verzekeringen, salaris en concurrentiebeding zijn enkele aandachtspunten.
 10. Fiscus
  Vergeet de fiscus niet. Houd bedragen vrij voor de belastingaanslag door ze op een aparte rekening te storten. Je zou een verdeling in rekeningen kunnen maken naar een zakelijke-, privé-, plezier- en spaarrekening.